fairtrade cotton

FairTrade betegner forholdene for bønderne eller plantagearbejderne – om de får en ordentlig afregningspris for fødevarerne eller bomulden eller om lønnen og arbejdsforholdene er bedre end hvad der ellers gælder på egnen.
Rent tøj har licens til at sælge tøj med fairtrade-mærket på (licens nr. 21586). Klik på fairtrade-certificeret bomuld i bunden af siden og de mærkede produkter vil komme frem (jeans, strømper, skjorter, mv.).
Men desværre dækker Fairtrade-mærket kun landbrugsproduktionen og der følger en lang række af forarbejdningsprocesser efter bomulden før det er blevet til tøj. Og her savnes et mærke for tøj, som indeholder kriterier for hele processen. Det gør det svært både som importør og som forbruger at finde det bedste frem og bidrage til omstilling af produktionen i en god retning.

Lønnen bør også være til at leve af for arbejderen på spinneriet og på syfabrikken. En arbejder bør kunne forsørge sig selv og mindst en voksen eller to børn af et arbejde på fuld tid. Det lader sig oftest ikke gøre i tekstilbranchen med de lønninger, der udbetales, heller ikke hvor lønnen er fastsat ved lov. Derfor er fagforeninger i Sydøstasien, forbrugerorganisationer og den internationale arbejderorganisation, IndustriAll samlet om et fælles krav til hele branchen: Living Wage / Leveløn! læs mere om hvordan levelønnen beregnes og hvordan kampagnen forløber hos Asian Floor Wage og Clean Clothes Campaign.

cleanclothes-aktion

Arbejdsforholdene bør også være ordentlige, dvs. arbejdsmiljøet må ikke sundhedsskadelige eller farligt og det skal være muligt at stifte fagforeninger, organisere kolleger og forhandle med arbejdsgiveren uden at risikere afskedigelse og overfald. I Danmark er der en afdeling af Clean Clothes Campaign, som arbejder med at forbedre forholdene i tøjindustrien.

Rent tøj foretrækker at handle med virksomheder/organisationer, som indgår i et samarbejde med Fair Wear Foundation og World Fair Trade Organisation.

2014116154636541

Fair Wear er for virksomheder med mange ansatte, hvor Fair Wear vejleder og kontrollerer at løn og faglige forhold er i orden eller i hvert fald forbedres når Fair Wear påpeger mangler. Fair Wear følger Living Wage princippet og alle de fundamentale arbejdstagerrettigheder, som den Internationale Arbejder Organisation (ILO) har krav for.

WFTO Logo

Nogle steder er tøjproduktion stadig et håndværk mere end en industri og små virksomheder og organisationer kæmper sig frem på markedet og forsøger at eksportere. Sådanne små enheder kan få hjælp til organisering, design og markedsføring af den anden store fair trade organisation, WFTO. Ofte er disse små organisationer drevet på demokratisk måde og eget af medarbejderne eller en fond. Rent tøj sætter særlig pris på at produktionen foregår demokratisk, så arbejderne selv bestemmer hvad der skal laves og hvordan arbejdet skal tilrettelægges.