Principperne:
Fair trade betyder gennemsigtighed, altså at der er fuld information. Fair trade betyder også direkte handel – uden fordyrende mellemhandlere.
Målet med fair trade er at så mange producenter som muligt får ordentlige løn- og arbejdsforhold, dvs. at fair trade vilkår kommer til at gælde på hele markedet.
Tilsammen indebærer disse principper og mål, at Rent tøj sætter priserne højt hos producenterne og lavt overfor forbrugerne, for derved får producenterne glæde af handlen og forbrugerne tilskyndes til at købe her fremfor andre steder, hvor fortjenesten er højere. I fagsproget udtrykkes dette ved at målet ikke er profitmaksimering men derimod omsætningsmaksimering.

prisnedbrydning

Prisfastsættelse i praksis:
Prisen på tøj indkøbt i udlandet dækker materiale, arbejdsløn og faste udgifter til virksomheden/organisationen. Oven på indkøbsprisen lægger Rent tøj 50 % til dækning af husleje, forsikring, hjemmeside, markedsføring og annoncering, gebyr til betalingssystem samt emballage. Dertil kommer transporten fra producenterne til Helsingør og toldbehandling. EU har told på tøj og tekstil fra visse lande, typisk 12 % ovenpå indkøb og transport. Dvs. jo bedre pris og jo højere løn til producenterne i Syd, desto mere opkræver EU i told. Til sidst opkræver staten 25 % i moms. Prisen rundes af til nærmeste hele kr. Der kan være enkelte undtagelser, f.eks. er de sorte jeans pålagt mere end 50 % til Rent tøj, for det er varen med de fleste ombytninger – bukser skal sidde ordentligt – og det udløser portoudgifter til både køber og Rent tøj.

Som lille fair trade indkøber forsøger man naturligvis ikke at presse priserne ned, så ansatte ikke tjener nok til at forsørge sig selv og sin familie. Når Rent tøj selv møder op med egne designs tilbyder Rent tøj 7- 8 dollar i snit pr. stk. tøj (eksklusiv materialet, som Rent tøj leverer). Det lyder måske ikke af meget, men man får mere for pengene i Syd end her i landet.