Calzini, Indien Udgivet i Det Grønne Aspekt, leverandør – Tags: , , ,

Calzini er en af de helt store tekstilvirksomheder i Indien, som blev godkendt af Fairtrade-systemet (FLO ID 19501). Direktøren for markedsføring tog kontakt til Rent Tøj i marts 2010, for at tilbyde bomuldsstrømper. Rent tøj har ikke besøgt denne virksomhed eller dens underleverandører, men baserer sin tillid til, at der hersker ordentlige løn- og arbejdsvilkår på Fairtrade-certificeringsorganisationen, FLO-CERT og at bomulden er dyrket økologisk på GOTS (en af de største økologi-mærke-organisationer). Rent tøj betingede sig, at der kunne fremskaffes virksomhedsbeskrivelser fra alle underleverandører. Følgende baserer sig på disse tilsendte beskrivelser:

Calzini Fashions ligger i et industrikvarter i New Delhi i Indien, hvor der produceres strømper og trikotage fortrinsvis til eksport. De startede i 1997 med italienske strikkemaskiner.

damestrømper 25 kr.

Materialer og økologi
Calzini fik garnet leveret fra et spinderi, der hed Maral overseas (FLO-ID 4398).  Maral overseas har eksisteret i 19 år og har nu 2 store fabriksanlæg, som angiveligt producerede 1.500 tons garn, 125 tons bleget garn, 400 tons strikket stof og 500.000 stykker tøj hver måned.  Se deres hjemmeside http://www.maraloverseas.com/ som er super-professionel, og vidner om godkendelser og regnskaber.  Ikke desto mindre oplevede Rent tøj, at der ifølge Calzini var problemer med at skaffe økologisk fairtrade bomuldsgarn, så til trods for godkendelser, kan det godt være, at der ikke er et større flow af økologisk fairtrade bomuld.
Demokrati og organisering
Bomulden kom fra DELIGHT C.P.L. MAHIMA (FLO-ID 18549), som er et økologisk bomuldskooperativ. Der var i alt ca. 2000 bomuldsbønder i kooperativet. Bønderne brugte Fairtrade bonussen på fælles goder, bl.a. en skole til 500 elever sidste år og der er planer om at lave en sundshedsforsikring, så bønderne og deres familier ikke skal betale når de skal på hospitalet.

Annemarie Franck, den ene halvdel af franck-fischer.com en dansk virksomhed, som sælger legetøj og børnetøj, har været på besøg i en landsby, hvor bomuldsbønderne hører under Mahima. Her følger hendes historie:

Fair Future – by designer Annemarie Franck, January 2009 (engelsk)
“On my way to India for the first time, my gut feeling is that this will be a business trip out of the ordinary. For the first time I will be visiting some of the farmers who grow and harvest organic cotton for the textile industry. I am in daily contact with our suppliers, and know them personally after several years of cooperation. But I have never met any of the farmers who deliver the cotton to our products. FRANCK & FISCHER has decided to increase focus on organic and FAIR TRADE production. We want to support the organic production of cotton, and ensure the farmers to get a fair price for their work, in order for them make a decent living of the land.

Our trip is arranged by the FAIR TRADE Foundation in Denmark, and some of the participants, like myself, have our production made by these Indian suppliers. We are going to Madhya Pradesh in the middle of India, to visit three different groups of farmers who manufacture and sell organic and FAIR TRADE certified cotton.

The farmers are very excited to see their own cotton made up in our jumpsuits and pyjamas with elephant print. Organic farming has a strong connection to religious beliefs in India. Most Hindus are vegetarians because the religion tells them that you are not allowed to kill living creatures, human beings or animals. Twenty years ago organic production had almost disappeared because of heavy marketing of chemical pesticides. This lead after some years to exhausted fields, and also the farmers’ health was badly affected because they were not aware how carefully one has to deal with these poisonous products. Today the trend is to go back to organic production, as the outcome is about the same, even if it takes more work in the fields.”

Rent tøj får herre og dame strømper/sokker fra denne kæde af leverandører
Juli 2012: De sorte strømper med logo har solgt vældig godt – især i herrestørrelsen, så de er genbestilt og kommer en gang i august. Prisen bliver sat lidt op, formentlig til 25 kr. pr. par, da prisen på bomuld er steget 25-30 % (men det er jo fortsat meget billigt – selvom bomulden forhandles til fairtrade priser, dvs. bønderne har fået mere for deres bomuld end der ellers gælder på markedet).

16/11 ’10

Calzini er gået ud af fairtrade-systemet
Desværre har efterspørgslen efter fairtrade-mærket bomuld ikke været stor nok, så virksomheden har opgivet certificering. Angiveligt betalte Calzini 10.000 $ om året i gebyrer og det kunne altså ikke betale sig mere. Rent tøj har derfor ikke bestilt flere af disse strømper og er på udkig efter anden leverandør.

2015