Naturtex, Peru Udgivet i Besøgsrapporter, Det Grønne Aspekt, leverandør – Tags: , ,

Colorgrown bomuld

Naturtex ligger i Peru lidt syd for hovedstaden Lima. Virksomheden blev stiftet af en amerikansk antropolog, James M. Vreeland, Jr., som forskede i oprindelige bomuldssorter. Forædling har fremmet den helt hvide bomuld, men i Peru fandt han flere kulørte nuancer – ikke stærke farver, men alligevel tydelige brune, røde, grønne og gule farver. Farverne kaldes under ét colorgrown (pakucho) og plantens egne farve er selvfølgelig den mest miljørigtige farve, fordi farvning normalt indebærer blegning og kemikalier, i hvert fald flere hold vask, hvorved der skabes meget spildevand, som ofte ledes direkte ud i bække, åer og floder.

brunt bomuld spinnes,300,399           grøn bomuld, 301,200

En kvinde spinder den brune sort af bomuld. Ved siden af den grønne sort.

Læs mere om PeruNaturtex her (på spansk).

Fair trade og produktion
Virksomheden er stolt af at være den første Fairtrade mærkede virksomhed i Amerika (FLO ID nr. 4543). Fra dette firma har Rent tøj importeret sorte jeans, både i normalt herresnit og i et damesnit med meget talje. Rent tøj er således også blevet fairtrade licenstager (FLO ID nr. 21586) og FLO (Fairtrade Labelling Organisation) har garanteret, at bomulden dyrkedes under fairtrade vilkår. Bagud i leverndørkæden er bomuldskooperativet, APAEM, Associacion de Productores de Algodon Ecologica Morrope, (FLO ID nr. 4149), som har betalt for at blive certificeret (besøgt og kontrolleret) og i Danmark betaler Rent tøj 2 % af indkøbsprisen til Fairtrade-mærket i Danmark. Jeans’ne er desuden økologiske (EKO-garanti).

Bomuldskooperativet har imidlertid stoppet samarbejdet med Fairtrade-organisationen. Deres betaling for at være certificeret er for høj i forhold til det, de kan få ekstra for deres bomuld, når den er certificeret. Kooperativet mener, at 1.200 € er for meget at betale for dem, i forvejen indbringer bomulden en relativ god pris i Peru, og der har i længere tid ikke været aftagere til fairtrade bomuld. Naturtex, virksomheden, som er ansvarlig for karting, spinning, vævning, farvning og syning), er heller ikke begejstret for FLO, for, som ejeren James siger, FLO-kontrollørerne har ikke meget forstand på bomuldsdyrkning og organisationen skifter hele tiden kontrollanter ud.

Produkter
Rent tøj har også købt håndklæder (vaskeklude, håndklæder og badehåndklæder) i ecru, en gul-beize-farve (natur). Bomulden til disse er dyrket på samme måde som til jeans’ne, og ligeledes økologisk, men er altså ikke Fairtrade-mærket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rent Tøj besøgte Naturtex i 2007, som dengang hed Perunaturtex.

perunaturtex,pima cotton644,639          kasser klar til afsendelse