Bishopton, Storbritannien Udgivet i Det Demokratiske Aspekt, Det Grønne Aspekt, Det Røde Aspekt, leverandør – Tags: , , , , ,

Bishopton trading company. I Storbritannien ligger en stor fair trade importør med 5 butikker og en webshop. Det er en NGO, dvs. en åben organisation, som ”importerer direkte fra landet i Indien med det ene formål at handle fair”. Det startede med at en gruppe borgere i Bistopton i Bristol (vest for London) i 1978 fik venskabelige forhold med den sydindiske landsby K.V. Kuppam.
Adskillige år senere skrev landsbyens leder, at man var meget taknemmelig for støtte, men at håndværkere i byen hellere ville have arbejde end bistand og almisser. Det fik den engelske gruppe til at etablere fair trade virksomheden og starte import af produkter af det traditionsrige håndvævede stof. Nu er Bishopton og K.V.Kuppam handelspartnere. Bishopton leverer design og markedsfører produkterne, samt sørger for investering i form af forudbetaling, mens K.V.Kuppam væver og syr. I dag er 200 mennesker beskæftiget med at skære og sy, og 90 er beskæftiget med at væve.

Tøjet er lavet af økologisk bomuld og er fairtrade-mærket. Lønnen ligger over gennemsnit, der er fast ansættelse, sygesikringsbidrag, pensionsopsparing, bonus og børnepasning.

Overskud fra salget i Storbritannien, som ikke bruges på vækst i virksomheden og at skabe mere beskæftigelse i K.V. Kuppam, går ind i en udviklingsfond, som i 2006 har bygget en fabrikshal med gode arbejdsforhold i kølige og lyse omgivelser. Desuden er der bygget et guesthouse til besøgende.

Om landsbyerne under K.V.Kuppam
K.V.Kuppam ligger i Tamil Nadu, en indisk delstat i Sydindien, ude på landet ca. 2½ times kørsel fra delstatens hovedstad Chennai.  Der er tale om flere landsbyer. Flertallet er hinduer, men der er også større grupper af muslimer og kristne, som lever harmonisk sammen.

K.V.Kuppam skrædder-forening er en af de største arbejdsgivere i området. Ellers lever folk af jorden. Hver mandag er der marked med friske fødevarer, levende dyr og håndværk.
Produktion og organisering
Der er en lang tradition for hånd-vævet stof i området og Bishopston Trading arbejdede med ca. 90 vævere, som laver økologisk bomuldsstof. Det meste af dette stof bliver syet til tøj i syfabrikken, resten sælges som metervarer og til andre designere. Mange af tilskærerne, skrædderne og ”afsluttere” og broderi-arbejderne er kvinder. De tjener det samme som mændene og indkomsten rækker til at forsørge deres familie.

Skrædder-foreningen spreder beskæftigelsesmulighederne, hvorfor der kun er en ansat pr. familie. Ansættelsespolitikken er ikke alene baseret på at finde folk med evner til at lære de nødvendige opgaver, men også på de økonomiske behov i familien, således at goderne spredes til de mest marginaliserede mennesker i området. Væverne er organiserede i små selvforvaltede grupper også kaldet kooperativer, som fungerer demokratisk og deler overskuddet mellem sig.

Materialer og økologi
Alt bomuld er økologisk og dyrket af ikke-gmo frø i den nordlige Gujarat delstat, det er certificeret af både af Control union og Fairtrade Fonden. I 2000 blev Bishopton Trading den første kunde i Agrocel Pure and Fair Indian Organic Cotton og aftager stadig større mængder derfra. I 2005 blev bomulden også Fairtrade certificeret. Bishopton Trading bruger 34 tons økologisk fairtrade bomuld om året. Stoffet farves med GOTS godkendte ikke-azo-farver, som tåler maskinvask.

Væverne laver i snit 3-4 meter stof om dagen ved brug af den gamle teknik, som har været brugt i deres familier igennem generationer. Efter levering til syfabrikken vaskes og stryges stoffet, som man er sikker på at det ikke kryber. Dernæst skæres stoffet efter skabeloner. Skrædderne bruger pedal-symaskiner. Der er ganske vist elektricitet i området, men ofte nedbrud, så kun skræddere med ben-handicap bruger elektriske symaskiner.

I de 24 år, som Bishopton Trading Company har arbejdet med K.V. Kuppam, er der sket en markant forbedring af livsvilkårene blandt landsbybeboerne. Dette fortæller folkene i Bishopton Trading at fair trade hjælper, ved at de mest økonomisk forarmede mennesker i verden kan forbedre deres situation ved at bruge deres evner og talenter på produktion.

På www.kvkuppam.info  kan man læse mere om livet i landsbyerne og på www.Bishoptontrading.co.uk kan man læse mere om produkterne og ideen.

(Januar 2011, Margit)

Sidste nyt, juli, 2013
Bishopton har lukket sine butikker i Storbrittannien og netbutikken også. Her er deres forklaring:

“It is with great regret and sadness that we have to announce that, after 28 years in business, the Bishopston Trading Company will close in July 2013.

The village of K.V.Kuppam, where our clothes have always been made, has seen huge changes. An entire generation has grown up since we started. All our workers’ children have been educated and very few are now seeking jobs as tailors, embroiderers or appliqué workers. The problem is even more acute with our weavers. In 1985 we formed a partnership with a community of handloom weavers in the village. Weaving is a traditional craft skill, passed down within families. We helped pay for a scheme to enable weavers’ children to stay in school until they were 17 years old. Many have been able to go on to higher education. There are now not enough weavers in the area to keep up with the supplies we need. While India has developed financially, Britain’s economy has been slow for five years, and this has changed the buying habits of our customers. Our customers tend to be thoughtful, concerned, cautious people (a bit like us). They worry about the environment and over consumption and debt. They have not deserted us but are buying less – this is particularly evident with our online customers. We can now no longer continue and wish to close down our business voluntarily and ethically and in an honourable way. We would like to thank our loyal customers, in Britain and around the world, who have supported us for many years.”

Rent tøj kan derfor desværre ikke købe mere fra denne leverandør og der er kun få herreskjorter tilbage fra den sidste leverance.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  240 kr.