Dezign Inc., Zimbabwe Udgivet i leverandør – Tags: , ,

I hovedstaden Harare i Zimbabwe lå en gammel fair trade virksomhed, som fortrinsvis har lavet t-shirts med påtrykte motiver af lokale kunstnere. Den var medlem af IFAT (nu WFTO), som er en fair trade parablyorganisation. Virksomheden lukkede under urolighederne/borgerkrigen i 2008-09 sammen med så meget andet i Zimbabwe

rent tøj, dezign inc logo

Uroligheder og livsvilkår
Landet er frodigt, men pga. politisk uro – terror er nok et mere korrekt ord – i årti er pengeøkonomien brudt sammen og ca. halvdelen af befolkningen er afhængig af fødevarehjælp fra udlandet. De, der ikke er flygtet til Sydafrika eller modtager hjælp fra slægtningen dér, er plaget af sult og/eller mangel på helt almindelige dagligvarer.  Mange er døde eller syge af kolera, som spredes med dårligt vand og nedsat modstandskraft.

I lang tid har det været svært for journalister at operere i landet pga. Mugabe-styrets mistro til hvad de måtte skrive. NGO’ere blev smidt ud og Læger uden grænser (www.msf.dk) klagede over at regeringen ikke tillader nødhjælp og medicin indføres i landet, hvilket gør deres arbejde meget vanskeligt. Lægerne har efter egen optælling behandlet 45.000 kolerapatienter.

Operation Dagsværk (OD), www.od.dk, som er gymnasieelevernes kampagne til fordel for elever i u-lande, valgte et år at støtte to MS projekter i Zimbabwe.

Design Inc.
Virksomheden Dezign Inc. kørte til sidst med nedsat arbejdstid og var lukket i et par måneder, men blev startet op i en perioden og lavede i hvert fald Rent Tøjs (forudbetalte) ordre.

Dezign inc. brugte ikke økologisk certificeret bomuld, det er simpelthen ikke muligt. Certificering er en bekostelig affære. Det betyder dog ikke at bomulden er gødet og sprøjtet, for det koster også penge. Rent tøj stiller ikke krav om økologisk dyrkning til virksomheder i opstart eller nød.

Produkter
Rent tøj har fået t-shirts med lange ærmer (se trøjer under herretøj i webshoppen), med korte ærmer (se under dametøj i webshoppen) og i børnestørrelser med dyremotiver trykt på maven (under børnetøj i webshoppen).

I juni 2010 opgav Rent Tøj at finde frem til resterne af Dezign inc.
Solidaritetstillæg, som blev lagt på prisen er i stedet gået til foreningen Rent Tøj og vil blive brugt på andre tilsvarende producenter.