Hemporium, Sydafrika Udgivet i Det Grønne Aspekt, leverandør – Tags: , , ,

Hemporium er en 20 år gammel virksomhed i Cape Town i Sydafrika, som producerer og sælger forskellige produkter i hamp. Indehaveren er meget passioneret, se ham her forklare om hampens historie og muligheder.

 Om tøj af hamp skriver virksomheden på sin hjemmeside www.hemporium.co.za:
“Hamp er tre gange stærkere end bomuld. Det er en hul fibre, så den har anti-bakterielle egenskaber og åbenlyst økologiske fordele. Men det er også en stivere fibre, og medmindre den forarbejdes meget, vil den føles ru sammenlignet med bomuld. Hampen blødgøres over tid når det vaskes og bruges, men en blanding med bomuld giver fra start et blødt tekstil. Ruheden / stivheden betyder ikke så meget når det handler om jeans, jakker, bæreposer, o.lign., det kan sagtens være 100 % hamp, men t-shirts og andet, som sidder direkte på kroppen kan føles stivt og danne krøller, hvor man ofte bøjer sig. Derfor iblandes ofte 45 % økologisk bomuld.

Der er en anden grund til at blande bomuld i hampen, nemlig en økonomisk: Eftersom bomulden produceres i langt større mængder, har den opnået stordriftsfordele. Desuden er de lange hampefibre, som bruges til de fine vævninger af 100 % hamp, vanskeligere at udvinde af planten end de korte hampefibre, og de kræver en speciel spindemaskine. De korte fibre er derimod vanskeligere at spinde, men de indgår fint sammen med bomuld og kan spindes på normale bomuldsspinnemaskiner. ”

Rent Tøjs vurdering
Hemporium er ikke godkendt af Rent Tøj (endnu), det ville kræve enten en fairtrade-certificering eller et besøg med rundvisning og tilfredsstillende svar på en række spørgsmål. Stoffet og strømperne laves i Kina, for det endnu er det ikke lykkedes at få en større hampetekstil-produktion i gang i Sydafrika, selvom stifteren er meget energisk. Stoffet fra Kina sys til tøj på forskellige fabrikker i Sydafrika. Det miljømæssige kriterium er i top her. Desværre er der told på varerne fra Sydafrika og Kina, så varerne er lidt dyre.

Det skal nu undersøges om kvaliteten i syningen er i orden, hvordan det klarer en vask og om tøjet er salgbart. Fordi indkøbet er så lille er transporten foregået med fly, som ellers er bandlyst i Rent Tøj. Syningen er i orden og nederdelen er helt efter min smag …

30. maj 2014, Margit Kjeldgaard

Det er svært at finde strømper med hamp, men Hemporium fører sokker, som lige skal afprøves. Sådan ser der ud på fabrikken i Kina, som strikker:

leverandør, SA,strømpefabrik2 leverandør, SAstrømpefabrik3 leverandør, SAstrømpefabrik4

Juli, 2016, mk