Sems, Tanzania Udgivet i Besøgsrapporter, leverandør – Tags:

Sems er en stor syfabrik i hovedstaden, Dar es Salaam i Tanzania.

Virksomhedsbesøg

Allerede i januar 2010 besøgte vi virksomheden første gang. Det var den danske ambassade, hvis lokalansatte private sector ansvarlige foreslog at kontakte Mr. Semfuko. Vi blev vist rundt på det, der dengang hed Everfit, og derefter var både Mr. og Mrs. Semfuko behjælpelige med at finde økologiske bomuldsleverandører – eller rettere de forsøgte.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nu er det mrs. Semfuko, der ejer Sems, som fabrikken hedder nu, og hun passer kontoret og overvåger produktionen. Det var hende og administrationschefen, der fortalte at arbejderne får landets mindsteløn på 150.000 shillings (ca. 300 kr.) om måneden, når de ingen uddannelse har, hvilket er meget lidt. Chefen viste os hvordan de ansatte hver har en konto, så de kunne låne penge. Mrs. Semfuko vil gerne give mere, bl.a. give tilskud til transport, da mange bor langt væk fra fabrikken, men der er ikke sket store forandringer i løbet af de 6 år Rent tøj har besøgt virksomheden. Fabrikken er veludstyret med mange maskiner, men man har tit problemer med strømsvigt; fabrikken har generator, men den er dyr at bruge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En lille anekdote fra et af besøgene, en rigtig varm dag: Jeg spurgte Mrs. Semfuko til støvproblemer – det er jo en velkendt ulempe ved syarbejde og nogle syersker har simpelthen mundstykke på. Dertil svarede hun at de var nødt til at holde vinduerne åbne for at få lidt luft ind. Hun misforstod spørgsmål; hendes bekymring var rettet mod tøjet, arbejderne syede, fordi den røde tørre jord hvirler ind af vinduerne og lægger sig alle vegne. Det røde støv sætter sig også fast i sveden på kroppen og i de rige kvarterer i Dar es Salaam kører vandspreder-maskiner rundt for at holde lidt på støvet på vejene. Så på fabrikken står to meget dyre maskiner til at lave broderier f.eks. til logo i en aflukket glasrum med aircondition og showroom med udstillet stof er også lukket inde i glas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rent Tøj har i to omgange fået syet viskestykker af stof fra væve-kooperativet i Ifakara (se IWWA, Tanzania) og det har ikke været tilfredsstillende, men modsat har virksomheden faktisk lavet nogle meget pæne samples af Tenna Bang design, som vi gerne vil sætte i produktion. Det kræver bare et meget tæt samarbejde og kontrol, som ikke rigtigt lader sig gøre pr. e-mail og telefon. Vi har ikke opgivet samarbejdet, men pt. er det desværre på stand-by.

semstøj9,544,306      semstøj6,544,306

Samlet vurdering

Sems tilbyder folk arbejde i en by med meget stor ledighed og den påbudte minimumsløn er overholdt. Men det er uklart hvor meget fortjeneste ejeren hjemtager, som måske kunne være fordelt på arbejderne; det er en klassisk problemstilling i en privatejet virksomhed. Og derfor kan produkter fra Sems ikke umiddelbart kaldes fair trade. Imidlertid er det i første omgang kvaliteten og overholdelse af aftaler, som der skal samarbejdet om på tæt hold, hvis denne virksomhed skal blive en fast leverandør.

Margit, marts, 2016