Certificering – den uvildige kontrol Udgivet i Det Demokratiske Aspekt, Det Grønne Aspekt, Det Røde Aspekt

fairtrade cotton

Fairtrade mærket betyder, at bomuldsbønderne får en højere pris for deres bomuld, som oftest er højere end hvad der gælder på det lokale marked. På bomuldsplantager får bomuldsarbejderne bomus til faciliteter, som de beslutter sig for i fællesskab (bedre boliger, sundhedsklinik, eller lignende).

Det er kun selve bomulden, som kan fairtrade-mærkes. Hamp og spandex (elastikken i strømper og undertøj) kan ikke mærkes. Fairtrade-mærket udstedes af den internationale Fairtrade Labelling Organisation og det er medarbejdere derfra, der kontrollerer produktionsforholdene. Se den danske afdeling her.

Rent tøj har sorte jeans, strømper, stribet skjorte til mænd i fairtrade-mærket (og økologisk) bomuld. De udgør 38 % af Rent tøjs varelager (målt ved indkøbspris pr. 1. juli, 2016) og Rent tøj har licensnr. 21586.

WFTO Logo

Det er meget svært at undersøge alle led i produktionskæden, som resulterer i tøj og det er absolut ikke godt nok endnu. Det kan Fairtrade-mærket ikke gøre. De følger blot det fysiske produkt, altså at den pågældende mængde bomuld bruges i rensning og spinderiet og senere væves eller strikkes.

En anden fair trade organisation, WFTO lægger mere vægt på udvikling og demokratisk organisering. men til gengæld er det helheden og formålet med fair trade, som man lægger vægt på (se deres hjemmeside her. Det gælder de hvide skjorter fra Creative Handicrafts i Indien, t-shirts fra Zimbabw,  småtingene fra Goig i Tanzania, og tøjet på vej fra Thanapara i Bangladesh. Læs evt. meget mere om forskellen på fairtrade og fair trade her.

2014116154636541

En ret ny hollandsk organisation laver landerapporter og godkender virksomhedernes egne revisionsrapporter om arbejdsforholdene. Man ser dels på de formelle juridiske forhold, hvorvidt den Internationale Arbejder Organisation’s (ILO) konventioner er overholdt, især retten til at organisere sig og forhandle kollektivt med arbejdsgiveren. Og dels ser man på lønforholdene. Fair Wear undersøger om lønniveauet dækker minimums leveomkostninger for en arbejder og en person (eller to børn), som arbejderen forsørger. Det kaldes living wage (leveløn).
Hempage, som Rent tøj køber små partier fra, er blevet fairwear “godkendt” – det kaldes et samarbejde mellem Fairwear og fabrikken/brandet, hvor Fairwear giver gode råd til, hvordan reglerne kan overholdes. F.eks. skal ansatte vide hvem, der er tillidsmand og centrale regler om arbejdsforhold og sikkerhedsregler, skal være hængt op i fabrikken på et synligt sted.

Under hvert produkt i webshoppen står hvor tøjet kommer fra og under bjælken ”leverandører” ligger en beskrivelse af hver leverandør. Det vigtigste krav til forbedring af tøjbranchen er gennemsigtighed og sporbarhed. Dvs. man skal kunne spore tøjet til syfabrikken og for de ting, der medgår i produktionen, så langt tilbage som overhovedet muligt. Det er et vigtigt mål for Rent tøj.

redigeret 12. okt. 2020