Fibres from nature, Rumænien Udgivet i Besøgsrapporter, Det Grønne Aspekt, leverandør – Tags: ,

Fabrikken i Cluj har fungeret siden 1960 og altså en af de få, som har overlevet statens frigørelse fra produktion ved kommunismens fald i 1989 og årene derefter. I industrikvarteret, hvor fabrikken ligger, forfalder andre bygninger og ukrudt og træer vokser op. Rumænien havde før kommunismen brød sammen en stor tekstileksport til Italien, Tyskland, m.fl. lande. Men udsalget af statens fabrikker og fortsættelsen af eksporten er ikke gået så godt, for hvem skulle få råd til at købe fabrikkerne?

Vi besøgte i maj 2016 den 3-etagers fabrik, hvor der væves og strikkes af hampetråd. Hampetråden kommer fra det nordlige Rumænien, hvor hampen dyrkes og behandles mekanisk lige som i gamle dage. Dvs. hampen høstes og lægges på marken, hvor dug og regn sætter forrådnelsesprocessen i gang – også kaldet rødning. Et par gange i løbet af ca. 3 uger vendes bunkerne. Dernæst bankes stænglerne, så fibre skilles fra marv. Fibrene reddes på en kam og spindes til tråd. Alternativet til denne mekaniske proces er behandling med enzymer i store kar, hvor fibrene skilles fra marven meget hurtigere, men fibrene knækker lettere og blive kortere.

Fabrikkens hjemmeside kan findes her.

Fabrikken bruger kun GOTS-certificerede reaktive farver fra det sweiziske firma Bezema. Se http://www.cht.com/cht/web.nsf/id/pa_en_startseite.html 

Herefter gennemgår stoffet en ”krympe”-proces, hvor vand, tryk og varme får stoffet til at krybe, således at det er minimalt hvor meget stoffet kryber hos forbrugeren. Endeligt stryges de færdige produkter.

Fabrikken har en design-afdeling, men producerer ellers mest efter kundernes design. Det er først og fremmest pga. hampeprodukterne, altså den miljømæssige bæredygtighed, at Rent tøj har placeret første bestilling. Sidst i sept. 2016 kom strikkede karklude, dameskjorter og herrebluser samt to slags tasker.

Samlet vurdering:

Det er meget fin kvalitet, som Fibres from Nature, laver af hampen. Og hampen er det mest bæredygtige til tøj. Så der er absolut grund til at gå videre med samarbejdet. Det, der mangler er mere åbenhed omkring organiseringen af virksomheden, bl.a. hvor hampen nøjagtig kommer fra og om de ansattes forhold, før Rent tøj kan vurdere om dette skal blive en fast leverandør.

MK 17. juli, 2016

Nyt besøg i november 2017:
Bestilte flere klude, da de første hurtigt blev udsolgt, undertrøje, yogapants, grillvanter, m.m. Fik imidlertid ikke ordentligt svar på spørgsmål om løn og arbejdsforhold samt ejerforhold og blev uenige om bestilling af farve til poloshirt, så samarbejdet er afbrudt.

Ny bestilling forår 2018: populære karklude genbestilt.

420 kr.

200 kr.

350 kr.

 370 kr.

14 kr.