Goig, Tanzania Udgivet i Besøgsrapporter, Det Demokratiske Aspekt, Det Røde Aspekt, leverandør – Tags:

Goig er forkortelsen for Getting old is growing. Det er en organisation, som er startet af nogle ældre kvinder for ca. 20 år siden for at bevare de gamle håndværk og hjælpe unge til uddannelse. Der er både en privat grundskole, en uddannelse til skrædder, væver og stoftryk samt et produktionssted med væveri, stoftryk og syning. Desuden har de nogle værelser til udlejning (hostel). Organisationen har en stor grund i den nordlige udkant af Dar es Salaam i Tanzania med to etagers bygninger og legeplads. Der er en lille butik, men da der sjældent kommer kunder, har Goig en lille bod på markedet i Slipway i den rige del af Dar es Salaam.

Goig produktionsafdeling

Goig er medlem af World Fair Trade Organisation (WFTO), som hjælper med markedsføring, administration og som påser at kriterierne for fair trade er overholdt. Se fair trade kriterierne her: Goig har både gammeldags træde-symaskiner og nye kinesiske el-symaskiner, hvilket er absolut godt med de mange strømsvigt. De kinesiske symaskiner er placeret dér af et kinesisk firma, fordi de får/fik uddannet afrikanske kvinder på skolen forud for ansættelse på en kinesisk fabrik i Dar es Salaam. Goig har nemlig ansat en kompetent skrædder, som står for syskolen og som medvirkede til syning af Rent tøjs hampenederdele. Rent tøj har også fået tørklæder, mapper, punge og små skuldertasker til smartphone/briller. De er lidt svingende kvalitet, så der forestår et lidt tættere samarbejde, hvis Goig skal blive fast leverandør.

Goigs organisation

Goig er en privat organisation med en bestyrelse og 4-5 ansatte i skole- og produktionsafdelingen. Desuden er der lærere ansat til grundskolen, som er privat. Direktøren hedder Beatrice og er en ung frisk kvinde. Produktionslederen hedder Nurdini og han har været der i snart 20 år og er en rigtig forretningsmand.

 …

Om Tanzanias tøjindustri

Tanzania er en af de fattigste lande i verden og indbyggernes tøj kommer fortrinsvis fra genbrug fra den rige verden. På det seneste har regeringerne i Tanzania og Uganda imidlertid meldt ud at man vil stoppe importen for at beskytte landenes egne tøjproducenter. Der bliver ikke produceret meget bomuld selvom der stadigvæk er frodige områder i Tanzania med tilstrækkeligt regn til både fødevarer og bomuld. Tanzania har været den største modtager af dansk u-landsbistand; både Danida har og MS har støttet bomuldsdyrkning, væveri og syfabrikker, men Danida anbefaler ikke længere bønderne at dyrke bomuld, MS yder ikke længere støtte til producenter og syfabrikken i Dar es Salam måtte lukke kort tid efter at Udenrigsminister Søren Pind var på besøg for at berømme business to business samarbejdet. På det seneste har kinesiske tekstilvirksomheder slået sig ned i Tanzania, formentlig for at udnytte billig arbejdskraft OG være i nærheden af bomulden, som kineserne måske vil dyrke på den jord de i stigende omfang har købt forskellige steder i Afrika.

Rent tøj i Tanzania

Rent tøj har været i Tanzania tre gange for at etablere en leverandørkæde med økologisk håndvævet tøj og Katrine Plesner, som har boet og arbejdet i Tanzania i mange år, har skrevet en fyldig rapport. Tre gange har Rent tøj købt håndvævede tæpper og stof fra Ifakara Women Weavers Association (IWWA). Se denne. I første omgang syede Sems, en stor privat afrikansk ejet fabrik i Dar es Salaam, men der viste sig for store udfordringerne med at få stoffet klippet og syet af relativt utrænede arbejdere og dels med svigtende elektricitet i hovedstaden. Derfor ledte vi i sidste omgang efter nyt sted og fandt Goig, som har en god kontakt med IWWA, hvilket gør kommunikation og forsendelser meget lettere.

Samlet vurdering

Goig er en god demokratisk organisation og der er en rar atmosfære iblandt de ansatte, så det kunne være rigtigt godt at få et samarbejde op at stå, men det kræver mere tæt samarbejde (ofte besøg) at blive enig om kvalitet og samarbejdsform.

sept., 2016, Margit