Thanapara, Bangladesh Udgivet i Det Demokratiske Aspekt, Det Røde Aspekt, leverandør – Tags: Bangladesh, kooperativ, World fair trade organisation
Thanapara Swallows er en organisation i Bangladesh, ca. 1 times kørsel fra hovedstaden Dhaka i nærheden af Rajshahi. Den har fair trade tekstil som hoved beskæftigelse og rummer derudover daginstitution, skole, uddannelse indenfor håndværk, gæstehus til NGO’er og en kampagneafdeling til fordel for økologisk dyrkning og imod børnebrude.
Efter ulykken på Rana Plaza inde i hovedstaden i april 2013 kræver flere og flere forbrugere svar på “who made my clothes?”. Stoffet i væven er til en af kjolerne, som Rent tøj købte hjem.
Historien går tilbage til 1971, hvor en massakre på befolkningen i området udført af den pakistanske hær under kampen mellem Bangladesh og Pakistan. Den svenske afdeling af Svalerne hjalp i mange år med direkte støtte indtil en selvstændig organisation blev dannet i 1999, kaldet Thanapara Swallows Development Society.
I dag er ca. 250 kvinder beskæftiget med at lave tøj, betræk og poser, som sælges i Japan og Europe, hvilket gør disse kvinder tildels uafhængige. Med indtægt fra eksport er “samfundet” i stand til at modtage op til 600 børn i skolen. Derudover nyder ca. 3.000 mennesker godt af microcredit udstedt af Thanapara, hvilket de bruger til landbrug og fiskeri. Thanapara er også involveret i økologisk landbrug, sundhedsklinikker, kamp mod vold i hjemmet og forurening af vand.
Den danske afdeling af Svalerne beskriver i sit medlemsblad i anledning af 40 års uafhængighedsdagen i Bangladesh i 2011, hvordan Thanapara har arbejdet med rensningsanlæg. Uddrag af ”Man gør noget for miljøet på Thanapara” af Birgitte Lebech Pépin og Susanne Kofoed Pedersen i Svalebladet, nr. 11, 2011: ”Der hænger farvede garner til tørre overalt, da vi kommer til farveriet, og der er lidt sødlig kemisk lugt fra de dampende farvekar. Der fyres godt op med brænde til det næste hold garn, der ligger klar. Dampen står om ørerne på pigerne i deres farverige sarier, mens de hejser garnerne op og ned i badene. De ufarvede bundter af ublegede garner bliver vasket i kogende vand med sæbe og soda, til slut skylles de i koldt vand. Derefter tilberedes farvekarrene med enten organisk materiale, der blandes efter gamle opskrifter af lokale frø, blade og saft fra træer eller kemisk azofri farve fra Dhaka. Som kontrol bliver det vævede stof, der er farvet med kemisk farve, også sendt til Dhaka og analyseret for allergivenlighed, indhold af azofarvestof samt farveægthed. .. Vaske- og farvevandet bliver hældt ud i en rende ved bagvæggen og løber gennem to fældingstanke ud i en stor dam med vandhyacinter og små dybe brønde fyldt med blade. I disse brønde sker der en omsætning/rensning af spildevandet, så det kan sive ned i undergrunden som rent vand. Det er en indonesisk opfindelse.”
Stoffet til kjolen klippes og sys.
Svalerne støtter ikke mere direkte produktionsgrupper, men Thanapara klarer sig også nogenlunde uden takket være dygtigt håndværk og eksport til bl.a. People Tree, en af de større fairtrade importører. Rent tøj fik kontakt til Thanapara via Katrine Plesner, som arbejder for Danida i Bangladesh. Katrine mødtes med Santo, lederen af tekstilproduktionen og udvalgte nogle stykker tøj, som Santo sendte til Rent tøj. Efter lidt afprøvning og tilretning bestilte Rent tøj kjoler og skjorter. Ikke så mange af hver her i første gang. Bomulden er ikke økologisk dyrket, det kræver en større bestilling. Men pga. det fine arbejde, som organisationen yder for kvinderne, deres børn og lokalområdet, anses produktionen for fair trade. Organisationen er desuden demokratisk drevet og medlem af WFTO, World Fair Trade Organisation. Der er fuld åbenhed om priser, løn og administrationsomkostninger og derved har Rent tøj kunnet nedbryde salgsprisen på de enkelte stykker tøj fra Thanapara i netbutikken helt ned til den bomuldstråd og lynlås, som Thanapara køber på markedet i Bangladesh.
Se People trees video, en andet fair trade virksomhede, som også får lavet tøj hos Thanapara: https://www.youtube.com/watch?v=RPkRm7eEf-4
Se evt. 8 minutters engelsk film her: https://www.youtube.com/watch?v=km7ib5Z4SYE&list=UUUcTCv7l-zrKxPKdWwc4lMQ&index=34
En svensk 15 min.’s film her: https://www.youtube.com/watch?v=zZ_WATOrjo8
Samlet vurdering:
Rent tøj har indledt et samarbejde med Thanapara, fordi de spiller en positiv rolle i lokalområdet. Kvinder kan tjene deres egne penge, der er pasningstilbud til deres børn, og organisationen kæmper for kvinders rettigheder midt i et mandsdomineret land. Hvis salget går godt vil det være muligt at indkøbe økologisk garn til vævningen fremover.
august, 2016