Til skole-elever Udgivet i Bæredygtig blog, Det Grønne Aspekt, Det Røde Aspekt

Det er rigtigt fint, når I gerne vil vide noget om bæredygtigt tøj. Det bliver bare lidt anstrengende med mange telefonopkald, så her er svar på de mest almindelige spørgsmål. Hvis I efter at have læst dem, stadigvæk har spørgsmål er I velkomne til at ringe. Held og lykke med opgaverne.

Hvad er bæredygtigt tøj for Rent tøj?

Bæredygtigt tøj betyder at vi kan producere tøj uden at forringe de kommende generationers mulighed for at producere tøj. Derfor er tøj lavet af kunstige tøjfibre – acryl, polyester, nylon, elastan, osv. – ikke bæredygtigt; det er nemlig lavet af olie, som der er begrænsede mængder af. Olie er rester af træ fra mange tusinde år siden, som ligger nede i jorden og under havet og bliver trukket op indtil der ikke er mere. Når der ikke er mere olie, går transport med benzin og diesel i stå og der kan ikke laves mere plastik til indpakning, køkkenskåle, plastikmøbler og kunstfibre tl tøj.
Bæredygtigt tøj betyder også at arbejderne får en løn, de kan leve af, og at arbejdspladserne er ordentlige, så de kan blive ved i generation efter generation. Desværre er der mange jobs i tøjindustrien, som arbejderne ikke kan leve af, så de må arbejde mere end 45 timer om ugen og de må bo sammen med andre arbejdere i små rum og ikke kan sende penge hjem til de gamle i deres familie.

Hvorfor har I valgt at sælge bæredygtigt tøj?

Det blev lidt ensformigt at kritisere, hvordan tøjet er lavet. Man må prøve at gøre en positiv forskel, hvis man kan.

I hvilket land bliver jeres tøj produceret?

I Kina, Bangladesh, Indien, Peru, Rumænien, Sydafrika, m.fl. steder. Det fremgår af ”rullegardinet” Leverandører.

Er det jeres opfattelse, at folk gerne vil have bæredygtigt tøj?

Ja, hvis tøjet ellers er i orden / smart / cool / varmt / holdbart. De store tøjsælgere (H&M og Bestseller) er også begyndt lige så småt at lave kollektioner med økologisk bomuld. De er bare meget ”tunge” i forhold til at sikre arbejderne en leveløn, selvom de sagtens kunne få råd.

Hvorfor tror I, at der ikke er flere der producere bæredygtigt tøj?

Fordi det er dyrere og fordi forbrugerne ikke spørger efter det.

Tjener I lige så mange penge på at lave bæredygtigt tøj, som hvis tøjet ikke var bæredygtigt?

Nej, at give arbejderne en ordentlig løn, betyder at omkostningerne er højere end de er i andre virksomheder. Desuden er det altid dyrere at være en lille butik end en stor butik, hvor man kan købe stort ind og dermed gøre transporten billigere pr. stykke tøj.

Er jeres tøj 100% bæredygtigt, er der noget I kan gøre bedre? Hvad?

Ja, det kan altid gøres bedre. F.eks. at gå længere tilbage i leverandørkæden og sikre at arbejdere helt ude på marken og på lynlåsfabrikken, har ordentlige vilkår. Det ville være en stor hjælp, hvis staten havde kontrol med producenterne ligesom når det gælder økologiske landmænd. Altså hvis staten havde et etisk mærke, som producenterne kunne sætte på tøjet, hvis det var lavet bæredygtigt. Det ville gøre det meget lettere for sådan nogle som Rent tøj, der gerne vil sælge bæredygtigt tøj, og for forbrugerne, som gerne vil være helt sikker på at tøjet nu også er bæredygtigt.

venlig hilsen

Margit, Rent tøj

PS. Billedet er fra en tur til Tanzania, hvor vi besøgte en syfabrik. Undervejs boede vi på en campingplads, hvor der blev holdt julefest for gæsterne og en masse naboer. De to til venstre var søskende. Alle var i deres søndagstøj. Det var første gang jeg så en afrikansk julemand.