Hantex, Rumænien Udgivet i Besøgsrapporter, Det Røde Aspekt, leverandør – Tags: ,

Hantex er en meget lille syfabrik ejet af nogle rumænere, som har været hele udviklingen igennem fra storhedstid under kommuniststyret, over voldsom nedtur organiseret som kooperativ og nu med kun få ejere og 10-15 løsarbejdere. Den ligger i Dej, en lille by ca. 60 km. Nord for Cluj i Transylvanien.

Vi har besøgt fabrikken to gange i 2016, den anden gang med de konkrete opgaver. Samarbejdet fungerede fint og de medbragte designs blev forbedret undervejs i en dialog mellem klipper, syerske og mig –  selvom vi døjede meget med sproget. Forud for besøget havde jeg udmålt tidsforbrug og fundet opgørelser af levelønnen. Levelønnen er ca. tre gange så høj som den lovmæssige mindsteløn. Jeg tilbød 12 euro pr. jakke og 10 euro pr. nederdel (altså eksklusiv stoffets pris), og det var ledelsen meget tilfreds med. Alligevel er produkterne fra denne leverandørkæde endt med at være relativt billige.

Samarbejdet med Hantex er meget tilfredsstillende, der var en god og frimodig tone mellem arbejdere og ledelsen og sykvaliteten er helt i orden – især efter de fik støvet nogle gamle maskiner af ovre fra et hjørne, som kan lave dobbelt syninger.

  1. februar, 2017, Margit Kjeldgaard