Hemp Supply, Rumænien Udgivet i Besøgsrapporter, Det Grønne Aspekt, leverandør – Tags: ,

Hemp supply er en amerikansk ejet virksomhed i Rumænien. Den ligger i Falticini i det nordlige Rumænien i et faldefærdigt industrikvarter. Efter det kommunistiske rædselsregime blev styrtet af folket i 1989 blev statsvirksomhederne enten forladt eller opkøbt af udenlands kapital eller rumænere, som med statsudstedte tilgodebeviser, købte dele af de store virksomheder. Falticinis industrikvarter er som så mange andre industriområder i Rumænien forfaldent, ingen har mere ansvar for tilkørselsveje eller vedligeholdelse i det hele taget.

Rent tøj fandt frem til virksomheden via nettet og telefon. Heldigvis taler den daglige leder, Iuliana, godt engelsk, så det var let. Vi besøgte virksomheden i sept. 2014, men først i juni 2016, da vi havde fundet en god syfabrik, blev første levering bestilt af hampestof.

Hemp Supply opkøber hamp fra bønder i Rumænien og Ukraine og spinner deraf hampetråd, og væver bånd og stof. Iuliana er tekstilingeniør og under vores besøg fortalte hun i detaljer om hvordan hampen skal ligge og jævnligt vendes på marken efter høst, samt hvordan den bliver behandlet i fabrikken, hvor hun arbejder. Vi blev vist rundt i fabrikken og så mange maskiner i funktion, men var desværre ikke i stand til at snakke med de øvrige arbejdere. På et lager et andet sted i byen så vi mange forskellige vareprøver, som vi også fik nogle meter af, således at designere siden har kunnet eksperimentere med forskellige stoftyper.

Efter vævning bliver stoffet sendt til efterbehandling på en stor fabrik, Decoratex i Gheorgheni. http://www.dekoratex.ro/ . Efterbehandlingen består i behandling med damp, som får stoffet til at samle sig og krybe ca. 5 %. Men dermed ikke sagt at det ikke kan krybe mere endnu hos forbrugeren ved for varm behandling. Se tøj lavet af den første bestilling:

Samarbejdet med Hemp Supply er ikke særligt tilfredsstillende, det vil kræve flere store bestillinger hos Hemp Supply at sikre at de løst ansatte får ordentlig betaling og at udsugningen bliver repareret (og forbedret), men selve stoffet fejler bestemt ikke noget.

  1. februar, 2017, mk