Principperne:
Fair trade betyder gennemsigtighed, altså at der er fuld information. Fair trade betyder også direkte handel – uden fordyrende mellemhandlere.
Målet med fair trade er at så mange producenter som muligt får ordentlige løn- og arbejdsforhold, dvs. at fair trade vilkår kommer til at gælde på hele markedet.
Tilsammen indebærer disse principper og mål, at Rent tøj sætter priserne højt hos producenterne og lavt overfor forbrugerne, for derved får producenterne glæde af handlen og forbrugerne tilskyndes til at købe her fremfor andre steder, hvor fortjenesten er højere. I fagsproget udtrykkes dette ved at målet ikke er profitmaksimering men derimod omsætningsmaksimering. En af de sidste handler, Rent tøj har lavet, er med fair trade organisationen, Thanapara i Bangladesh, som fuldt ud lever op til åbenhed i fair trade principperne. Det fremgår af figuren hvilke elementer der indgår i prissætningen, helt nede fra indkøb af materialer i organisationen i Bangladesh.

prisnedbrydning

Prisfastsættelse i praksis:
Prisen på tøj indkøbt i udlandet dækker materiale, arbejdsløn og faste udgifter til virksomheden/organisationen. Oven på indkøbsprisen lægger Rent tøj 50 % til dækning af husleje, forsikring, hjemmeside, markedsføring og annoncering, gebyr til betalingssystem samt emballage. Dertil kommer transporten fra producenterne til Helsingør og toldbehandling. EU har told på tøj og tekstil fra visse lande, typisk 12 % ovenpå indkøb og transport. Dvs. jo bedre pris og jo højere løn til producenterne i Syd, desto mere opkræver EU i told. Til sidst opkræver staten 25 % i moms. Prisen rundes af til nærmeste hele kr. Der kan være enkelte undtagelser, f.eks. er de sorte jeans pålagt mere end 50 % til Rent tøj, for det er varen med de fleste ombytninger – bukser skal sidde ordentligt – og det udløser portoudgifter til både køber og Rent tøj.

Som lille fair trade indkøber forsøger man naturligvis ikke at presse priserne ned, så ansatte ikke tjener nok til at forsørge sig selv og sin familie. Når Rent tøj selv møder op med egne designs og stof tilbyder Rent tøj 7- 8 dollar i snit pr. stk. tøj. Det lyder måske ikke af meget, men man får mere for pengene i Tanzania end her i landet. I leverandørkæden i Rumænien med vævet hampestof har Rent tøj betalt 10 euro pr. stk. tøj i snit, hvilket chefen bekræftede var en høj pris. Til gengæld var kvaliteten i top og der var skæg og ballade mellem chef og ansatte og stor hjælpsomhed med at rette designs til.